Despre

Razvan Ilie este doctor chiropractician. Absolvent al UNIVERSITY OF PHOENIX si CALIFORNIA STATE UNIVERSITY, SACRAMENTO, Dr. Razvan Ilie obține diploma de chiropractician de la prestigiosul PALMER COLLEGE of CHIROPRACTIC WEST CAMPUS in San Jose, California (https://www.palmer.edu) in Decembrie 2005; sustine examenele de licență in ianuarie 2006; și deschide cabinetul personal de chiropractica, ELITE CHIROPRACTIC in Sacramento, California in iunie 2006, unde practica cu succes timp de 15 ani.

După 28 de ani petrecuti în S.U.A., doctorul Razvan Ilie se intoarce cu familia in august, 2022 in România, obtine avizul de liberă practica de la Ordinul Practicienilor de Medicina Complementara/Alternativa din Romania (https://www.opmca.ro) si reincepe practica la Cabinet Chiropractica din Pitesti.

In Statele Unite ale Americii, chiropracticienii sunt educați în programe de doctorat cu durata de patru ani. Aceste programe scolare sunt acreditate la nivel național [1] printr-un curriculum care include minim 4.200 de ore de stagiu de clasă, laborator și stagiu clinic [2], programul educational pentru un doctor chiropractician fiind echivalent în ore de clasă cu cel de la scolile de medicina alopatica si osteopatica [3]. Există peste 70.000 de chiropracticieni în Statele Unite ale Americii cărora li se cere să promoveze o serie de patru examene naționale [4] și să fie autorizați de stat [5]. Prin rigurozitatea sistemului educational si de licenta, chiropracticienii sunt desemnați ca practicieni la nivel de medic.

Referințe 1
[1] Council on Chiropractic Education (CCE) www.cce-usa.org
[2] Meeker, DC, MPH; Scott Haldeman, DC, PhD, MD; Chiropractica: O profesie la răscrucea dintre medicina generală și cea alternativă. http://annals.org/article.aspx?articleid=474085
[3] Coulter, Adams, Coggan, Wilkes, Gonyea. Un studiu comparativ al educației chiropractice și medicale. Terapie alternativă: Medicină de sănătate.
[4] National Board of Chiropractic Examiners (NBCE) www.NBCE.org.
[5] Federația Comisiilor de Licențiere Chiropractice (FCLB) www.FCLB.org

Referinte 2
[1] Qaseem, A., Wilt, T. J., McLean, R. M., Forciea, M. A. și pentru Comitetul pentru Ghid clinice al Colegiului American al Medicilor. (2017). Tratamente noninvazive pentru durerea lombară acută, subacută și cronică: un ghid de practică clinică de la Colegiul American al Medicilor. Analele de Medicină Internă, 166(7), 514. https://doi.org/10.7326/M16-2367
[2] Paige, N. M., Miake-Lye, I. M., Booth, M. S., Beroes, J. M., Mardian, A. S., Dougherty, P., … Shekelle, P. G. (2017). Asociația terapiei de manipulare a coloanei vertebrale cu beneficii și prejudicii clinice pentru durerea lombară acută: revizuire sistematică și meta-analiză. JAMA, 317(14), 1451–1460. https://doi.org/10.1001/jama.2017.3086
[3] „One in Four Americans Sought Care for Neck and Back Pain Last Year”,
https://news.gallup.com/poll/194984/one-four-adults-sought-care-neck-back-pain-last-year.aspx
[4] Consumer Reports Health Ratings Center. Tratamente pentru dureri de spate: Manipularea coloanei vertebrale. ConsumerReports.org; Aprilie 2017.
[5] Consumer Reports Health Ratings Center. Alinare pentru durerile de spate: Ce a funcționat pentru cititorii noștri. ConsumerReports.org; martie 2013.
[6] Clarificarea standardului de management al durerii. Comisia mixtă. https://www.jointcommission.org/assets/1/18/Clarification_of_the_Pain_Management__Standad.pdf
[7] Goertz CM și colab. Efectul îngrijirii medicale obișnuite plus îngrijirea chiropractică față de îngrijirea medicală obișnuită numai asupra durerii și dizabilității în rândul membrilor serviciului american cu dureri de spate: un studiu clinic de eficacitate comparativă. JAMA Network Open, 2018;1(1):e180105.
[8] Schneider M et. al. Comparație dintre metodele de manipulare a coloanei vertebrale și îngrijirea medicală obișnuită pentru durerile de spate acute și subacute. Spine 2015; 40(4):209-217.